Welkom

Welkom op de officiŽle website van de Stichting "Orthodoxe Kerk in Nederland - vertegenwoordiging van de Orthodoxe Bisschoppenconferentie in de BeneluxĒ. De stichting treedt op als contactorgaan namens de Orthodoxe hiŽrarchen met kerkelijke gemeenschappen  in Nederland en als gemeenschappelijke stem van de Orthodoxe gelovigen in Nederland.

Wij schrijven ĎOrthodoxí met een hoofdletter ter aanduiding van één van de drie grote stromingen binnen het christendom (naast de Rooms-katholieke en Protestantse). Dit om verwarring te voorkoming met het bijvoeglijk naamwoord Ďorthodoxí, dat ook gebruikt worden om bepaalde groepen protestanten of Joden aan te duiden en vaak de bijbetekenis Ďconservatiefí heeft - Orthodoxe christenen beschouwen zichzelf als traditioneel, maar niet per definitie als conservatief.

De Orthodoxe Kerk is samen met het Rooms-katholicisme en de Kerken van de Hervorming één van de drie hoofdvormen van het historisch Christendom. In de praktijk komt ook de benaming "Oosters-orthodoxe Kerk" voor. Dit is in navolging van de terminologie die de Wereldraad van Kerken en veel wetenschappers hanteren, hoewel de Orthodoxe Kerk zich zeker nu niet alleen tot het Oosten beperkt. Dit laatste geldt ook voor de familie van OriŽntaalse kerken, waarmee de Orthodoxe Kerk veel gemeen heeft en in Nederland vriendschappelijke relaties onderhoudt. Officieel vertegenwoordigt zij niet deze kerken.

Nederland kent vandaag de dag ruim 35 (Oosters-)orthodoxe gemeenschappen (Parochies en kloosters). Deze behoren tot verschillende patriarchaten. Sinds 2010 werken de bisschoppen van al deze patriarchaten samen in één Bisschoppenconferentie, met zetel in Brussel.

De Stichting OKiN vertegenwoordigt de Orthodoxie in Nederland o.a. in haar contacten met de overheid, andere kerken en religies. Zij doet dit vanuit en in nauwe samenwerking met de Orthodoxe bisdommen in Nederland, die elk een vertegenwoordiger in de stichting hebben. Op deze site leest u hier meer over.